می خواهیم به استان خوزستان برویم و جاذبه ای از این دیار را معرفی کنیم که از بی نظیرترین آثار تاریخی ایران است، پلی قدیمی در دزفول که بعد از گذشت حدودا ۱۷۵۰ سال همچنان سالم و بادوام پابرجا ایستاده و تا همین چند سال قبل گذر خوردروها را بر روی بدنه اش تاب می آورد. پل ساسانی پلی باشکوه که یادآور روزگار کهن ایران است و تاریخ بلندش گردشگران را گروه گروه به اینجا می کشاند تا این بنای باستانی را از نزدیک ببینند.
پل قدیم دزفول مهمترین اثر تاریخی دزفول و با بیش از ۱۷ قرن قدمت، یکی از قدیمیترین پلهای استوار جهان است.
این پل که دو منطقه شرقی و غربی دزفول را به هم وصل میسازد، در حقیقت یکی از راههای رابط منطقه جندی شاپور و سرزمین بینالنهرین بوده است.
این پل در سال ۲۶۰ میلادی (در حدود ۱۷۵۰ سال پیش)که به دستور شاپور اول ساسانی پس از پیروزی بر والرین و با بکارگیری اسرای رومی بر روی رود دز ساخته شد و به همین دلیل این پل به پل رومی نیز مشهور است. برای حفاظت از پل قلعهای نیز بنا شد که در محل قدیمی آن محلهای به همین نام (قلعه) وجود دارد.
شاید تعجب کنید اما مقاوت این پل به حدی است که با وجود قدمتی طولانی تا همین چند سال پیش خودروها هنوز از روی آن عبور می کردند. اما در سال ۱۳۹۰ در ورودی پل میدانی آجری درست شد تا از این به بعد دیگر فقط پلی گردشگری باشد و هیچ رفت و آمد خودرویی روی آن انجام نشود. امروز این پل مخصوص پیاده روی شده و خودروها از مسیر کناری اش می گذرند.
پل ساسانی مهمترین و برجسته ترین جاذبه تاریخی دزفول است به طوری که حتی اسم شهر هم از روی این پل است، شاید برایتان جالب باشد که بدانید وجود این پل باشکوه باعث شده که اسم این شهر را دزفول (دژپل) بگذارند. این پل همیشه محل تحولات مهمی مثل جنگ ها و ظهور تمدن ها بوده است. پل ساسانی با ۳۷۰ متر طول در مرکز دزفول قرار دارد .
این پل که بارها در طول تاریخ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته در سال ۱۳۱۰ ثبت ملی و در دوره ای تصویرش روی پول ملی چاپ شد. با اینکه حدود ۱۷۵۰ سال از ساخت پل میگذرد اما این اثر گرانبهای تاریخی همچنان به حیات خود ادامه میدهد و گردشگران زیادی را به خود جذب می کند. در ساختمان این پل آثاری از معماری دوره ساسانی و صفوی به چشم می خورد، در دوره پهلوی هم خراب شدن دهانههای میانی پل باعث شد که دو دهانه بتونی روی آن ساخته شود.
پل ساسانی از سنگ ساروج و آهک درست شده و با اینکه در دوران حکومت عضدالدوله دیلمی، صفویان و پهلوی باز سازی شده اما پایه هایش برای دوران ساسانی است. پل ۱۴ دهانه دارد و با ایستادن بر روی آن گذر آب خروشان رودخانه دز را در زیر پایتان می بینید .
در سیلی که فروردین سال ۹۵ اتفاق افتاد جریان آب رودخانه بسیار بالا رفت اما پل باز هم مقاوت نشان داد البته کارشناسان می گویند آسیب هایی به آن وارد شده است. قدمت طولانی پل باعث شده که نیازمند مرمت های دوره ای و منظم باشد و در هیچ زمانی به حال خود رها نشود نکته ای که به نظر می رسد مورد غفلت قرار گرفته است.
مرورگر شما با سیستم سازگار نیست. لطفا برای استفاده از سایت از مرورگر Edgeو یا Chrome استفاده کنید .